Noutati

MONITORIZAREA GLICEMICA CONTINUA / SENZORUL DE GLICEMIE (CGM)

           Aceasta permite o verificare continua a glicemiilor (inregistreaza o valoare  la fiecare 5 minute, 24 ore pe zi) .

           Senzorul de glicemie testeaza glicemia in lichidul interstitial (de aceea poate exista o intarziere usoara cand se compara cu glicemia testata prin intepare in deget).

            Prin CGM se evidentiaza valorile joase si valorile ridicate pe care determinarea HbA1c si testarea glicemiei prin intepaturi in deget nu le pot depista.  Se depisteaza astfel timpul petrecut cu glicemii crescute, cu glicemii  joase sau cu valori glicemice “in tinta” (adica cu valori glicemice normale).

            Exista doua tipuri de CGM:

  • In timp real
  • Retrospectiv 

Acesta poate fi utilizat pentru o perioada de pana la 6 zile. Necesita testare cu glucometrul propriu  de 3-4 ori pe zi. Datele sunt inregistrate si ulterior evaluate de pacient si medic. Se obtin astfel rapoarte personalizate  pentru  analizarea oscilatiilor glicemice. 

 

BLACK FRIDAY LA CHIRURGIE

  • INCEPAND CU DATA DE 16.11.2018 TOATE INTERVENTIILE CHIRURGICALE SUNT GRATUITE
  • TARIFUL LA CONSULTUL CHIRURGICAL IN  AMBULATOR, FARA BILET DE TRIMITERE, SCADE DE LA 150 lei la 120 lei
  • TARIFUL LA PANSAMENTE, FARA BILET DE TRIMITERE, SCADE DE LA 25 lei LA 20 lei PENTRU PANSAMENTELE MICI SI DE LA 50 lei LA 40 lei LA PANSAMENTELE MARI.

Reducerile sunt valabile pana la data de 01.08.2019

MEDICINA INTERNA INCEPAND CU DATA DE 15 MAI 2018

Incepand cu data de 15 Mai 2018 pacientii pot accesa serviciul de Medicina Interna asigurat de dr. Onea Condruta.

se vor efectua servicii medicale in ambulatorul de specialitate, internari continue si de zi.

INFORMATII MEDICALE

     CE SUNT HEMOROIZII?

 

     Hemoroizii reprezinta dilatatia varicoasa, sacciforma a venelor care formeaza plexurile venoase hemoroidale situate in submucoasa anorectala.

 

     Factori predispozanti:(factori de risc incriminati in aparitia hemoroizilor)

Hipertensiunea venoasa la nivelul pelvisului  Cauzele cele mai frecvente ale hipertensiunii venoase pelviene sunt: ciroza hepatica, tromboze ale sistemului venos port, tumori pelviene genitale sau rectale(fibromul uterin, tumori ovariene , adenoame mari de prostata, cancer rectal), sarcina, insuficienta cardiaca cronica decompensata

Predispozitia ereditara datorata unui colagen constitutional de slaba calitate

Inflamatii loco-regionale: ano-rectite, criptite, fisuri anale

Constipatia/diareea

Factori nutritionali: dieta saraca in fibre, condimentele, consumul de alcool

Sedentarismul

Statul prelungit pe scaun

Obezitatea

 

     Clasificare:

Hemoroizi interni: localizati in interiorul canalului anal

Hemoroizi externi:localizati sub piele, in jurul anusului

Hemoroizi micsti: interni si externi

 

     Simptomele hemoroizilor:

Simptomatologia este mai atenuata in cazul hemoroizilor externi si mai intensa in cazul hemoroizilor interni

Hemoroizii externi necomplicati pot fi purtati toata viata , dand doar discreta jena la defecatie si prurit anal(mancarime). La palpare( atingere) sunt moi si nedurerosi.Aspectul este al unor formatiuni brun-violacee, accentuate de defecatie, tuse.

Hemoroizii interni au o simptomatologie mai zgomotoasa , marcata de durere, sangerari, scurgeri sero-muco-purulente , prolaps mucos( exteriorizarea hemoroizilor), prurit anal(mancarime)

1. Hemoragiile apar dupa defecatie, sangele pateaza materiile fecale, nu se amesteca cu ele , este proaspat, necoagulat.     Sunt reduse cantitativ, dar pot duce la anemie secundara prin repetarea lor zilnica

ATENTIE!!! Hemoragia din anus poate fi manifestarea unor tumori maligne la nivelul intestinului gros. De aceea, cand apare acest simptom trebuie sa va adresati de urgenta medicului!!!

2. Scurgerile sero-muco-purulente pot fi in cantitate mare

3. Durerea in formele necomplicate este mai mult o senzatie de jena sau defecatie incompleta, iar cand se intensifica marcheaza de obicei aparitia complicatiilor hemoroidale

4. Prolapsul mucos reprezinta exteriorizarea hemoroizilor interni prin orificiul anal. Dupa modul de prolabare (exteriorizare) exista o clasificare graduala:

      Hemoroizi gradul I: hemoroizii exista, dar nu se exteriorizeaza

      Hemoroizi gradul II: se exteriorizeaza la defecatie si se retrag spontan

      Hemoroizi gradul III: se exteriorizeaza la defecatie, nu se retrag spontan,dar se pot repune manual

      Hemoroizi gradul IV: raman exteriorizati si nu se pot repune manual

 

      Diagnosticul bolii hemoroidale

Clinic bazat pe anamneza( datele pe care le relateaza  pacientul) si examenul local(vizual) la regiunii anale

Tuseul rectal este o procedura care consta in introducerea indexului medicului prin orificiul anal pentru a explora canalul ano-rectal

Rectosigmoidoscopia este o procedura endoscopica prin care se introduce un instrument tubular, lung si subtire, care dispune de o camera video prin orificiul anal, cu ajutorul caruia medicul va vizualiza mucoasa si continutul rectului si a colonului sigmoid.

 

      Complicatiile bolii hemoroidale

Hemoragiile sunt de obicei reduse cantitativ si repetate, duc frecvent la anemie

Plolapsul (exteriorizarea) permanent al hemoroizilor interni duce frecvent la strangularea acestora. Este una dintre complicatiile cele mai grave si mai dureroase ale hemoroizilor interni. Se manifesta prin durere vie anala si perianala, , poate sa apara febra, frisoane, retentie acuta de urina . Tratatata corect , tromboflebita hemoroidala evolueaza favorabil in 3-4 saptamani, dar se poate repeta. Netratata evolutia este spre gangrena(distrugerea, putrezirea) prolapsului hemoroidal strangulat , cu infectarea, sfacelarea si eliminarea lui.

Tromboflebita hemoroidala interna se caracterizeaza prin aparitia de trombi (cheag de sange) in pachetele hemoroidale interne. Hemoroizii apar duri, durerosi la palpare. Riscul este dat de posibilitatea de extindere a trombozei.

Tromboflebita hemoroidala externa este asemanatoare cu cea interna , dar mai dureroasa. In mod obisnuit evolueaza spre scleroza(induratia) si cicatrizarea nodulilor hemoroidali implicati , rezultand aspectul de marisca hemoroidala( smochina uscata), mai rar se infecteaza

Extinderea procesului septic la nivelul venelor pelvisului, sistem venos port, la nivelul spatiilor perianale, perirectale sau la organele din micul bazin

 

       Tratamentul hemoroizilor

Profilaxia (prevenirea) bolii hemoroidale

1. Regim alimentar care sa previna constipatia( alimentatie bogata in fibre celulozice), evitarea alcoolului si alimentelor bogat condimentate

2. Evitarea sedentarismului, eforturilor fizice mari

3. Igiena locala riguroasa

4. Tratamentul corect si la timp al inflamatiilor loco-regionale

Tratamentul curativ consta in

1. Bai de sezut cu ceai de musetel de doua ori pe zi sau dupa fiecare scaun

2. Aplicare locala de antiinflamatorii, antiseptice, antialgice sub forma de creme sau supozitoare

3. Ligaturile elastice care se aplica cu dispozitive speciale pe cale anala, in cazul hemoroizilor aflati in stadiu incipient. Nu necesita perioada de recuperare.

Tratamentul chirurgical este rezervat care evolueaza recidivant si cu complicatii

 

Daca aveti intrebari legate de boala hemoroidala sau orice alta patologie (boala) a sistemului digestiv, medicii nostri chirurgi va stau la dispozitie pentru a va raspunde in cel mai scurt timp. Va rugam sa ne adresati intrebari la adresa de e-mail: office@euromedicahospital.ro